Thursday, January 28, 2010

Kain Nikah Part 2

Salam n hi.

Fuh. Selesai sudah sesi memburu kain nikah. Setel sudah. 
Lokasi: Gulatis Jln TAR
Jam: 11pagi

Parking kt Sogo nun. Dokek yo. P gulatis mmg xder org lagi. Terus naik tgkat atas ng dibawak oleh sales (aku lp nama akak tu, sgt2 helpful). Mule2 dia tnjuk lace. Lace berbeads ng xder beads. Malangnya nape aku xbekenan. 

Pastu dia tnye aku nk wat baju ape. Dah tentu aku jawab kurung moden, g pon pemilihan kurung moden adelah berdasarkan susuk badan aku yg kurus kering. Shape mmg xder. Jdnye kurung moden adelah pilihan selamat. 

Sudahnye akak tuh tnjuk aku beaded chiffon. Mak hai. Rambang mata guwe. Smp rs bekenan ng chiffon kaler itam. Ingt x aku ada ckp aku xmo beads. Yer aku tarik balik kata2 itu kerna beaded chiffon amat menarik ati aku.

Yg penting corak2 baru (akak tu la kata neh corak baru), beads dia hnya dikaki. Sbg cth, mcm kain yg aku beli tuh, beadsnye setebal 3inci (i assume) kt bahagian kaki. Pastu bahagian lain cume seketul 2 beads saje. Kira nnt baju aku akn berbeads kt bahagian bawah baju, ujung lengan dan bahagian bawah kain.

Utk set ni, 4meter 1/2 chiffon + 4meter lining + 5 meter kain baju melayu (bidang kecik, kalo bidang besar 4 meter saje) berhrge xlebih rm700 (mcm segan nk bubuh exact rege). 

Aku ckp kt akak tuh, dah alang2 4meter stgh, pe kate cukupkan 5 meter. Since akak tuh pon ckp aku kurus, kalo tailor bijak, baju aku hnye guna 4meter. Jadinya belen tu aku plan nk wat veil. Manik2 dikaki itu buley diletakkan dikepale, makanya xperlu kerawang2 butterfly ditepek kt kepale aku.

Biler akak tu bukak kain tu smp abeh, pas ukur jumlah meter adelah 6 meter. Oh setelah beliau berbincang ng tokeh beliau, dia kasik aku 6 meter (kire sepapan tuh la) n cas tmbh utk 1 meter. Kirenya total aku byr kain tuh adelah utk 5 meter setgh. Belen setgh meter kire free. Perghh bg aku (bg aku laa) kire ok le tuh. 

Utk encek tunang, set tu include kain satin baju melayu. Oh aku xsetuju kain satin. Jdnye aku request utk tukar kain lain selain satin. Akak tuh kuarkan kain yg sama hrge ng satin utk set td.


Siyes aku xtau nama kain tuh hape. Tp siyes aku bekenan, sb dia sejuk je (atau hnye ilusi tmpt tuh ber ekon, tp bile da smp umah, bapak suke kain tuh sb mmg sejuk). Pastu dia xberkilat2. Pastu dia jnis jatuh elok kt badan encek tunang. Neh mmg 5 meter utk 1 set sb bidang kecik.


Hah!~ Setel sudah bab baju nikah. Sampin songket encek tunang je belum lagi, InsyaAllah next mth.


Hoh pastu p balik sogo, encek tunang sajes nk belikan terus clutch utk hntaran aku. Yess setel jugak bab clutch. Kaler krim. Encek tunang warning - jgn pakai!!~ Sb dia tau aku xley tahan nafsu tgk brg baru xpakai2.


Di bawah adelah gmbo2 bekas2 yg berisi kain2. Aku lupe nk amik gmbo kain. Over eksaited sgt.



Ini berisi kain baju nikah aku



Ini berisi kain baju melayu encek tunang


Ini berisi clutch utk hntaran aku. Yer cik abg oi..saya akan menahan nafsu selama 9 bulan.


Yer tamat sudah pasal kain nikah. Kalo aku rajin, aku snap aa gmbo kain nikah aku n aplod kt sini.


Daaa.

Tuesday, January 26, 2010

Kain Nikah Part 1

Salam n hi.

Semoga Allah permudahkan aku ng encek tunang utk beli kain nikah besok!~ Amiinn~~

Uuuu nebes gk raso. Xtau nape. Munkin poyo lebey. Tp yg penting kain nikah nnt xder beads (munkin bebeh, kot2 terbekenan yg ada beads, aku munkin beli yg beadsnyer yg sgt2 minimal).


Tiada design2 yg mantop2 gedebuzz utk direfer utk jd baju nikah. Hnya baju kurung moden. Xder design nk detail ape kt leher, detail ape kt lengan, bla bla. Cuma kain aku mau wat jnis A line. Kembang2 sket. Atau lgsg xkembang. Tgk aa camno org bridal tuh ckp. Den xkesah. Sb munkin aku kolot sket. Xbape nk gemar wat design2 ala2 artis ke ape ke.


Sok juge mau movie marathon; legion ng toothfairy. Legion aku nk tgk sgt sb nk tgk camno omputih enterprate micheal yg rebel (micheal adelah nm kristian utk mikail).


Daaa.

Wednesday, January 20, 2010

Y I Love Him

Salam n hi.

Mggu neh amat stresssssssssssssssssssssssssssssssssss~Ekceli start new yr je mmg da stresssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss~


Urup S sengaja dipjgkan utk menunjukkan betapa sungguh lama aku stressssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss~ InsyaAllah aku mampu manage stressssssssssssssssssssssss ini. Stresssssssssssssssssssssss ini tidak berkaitan lgsg ng keje kawen aku, tp berkaitan keje opis aku. 

Byk sunggow dogaan awal2 thn neh. Tp aku sgt menerima pandangan sorang sahabt opis - munkin ms ko nk kawen nnt, ko da xstress, n ko bayangkanlah yg kebahagiaan pas ko kawen nnt xterbanding ng stress ko skg.


Ayat minah neh mmg jiwang sb dia jiwang orgnya. Dia sorg je dak opis pompuan yg jiwang karat xley blah. Walopon aku rs nk muntah dgr, tp ekceli ada betulnya kata2 dia sb dia da kawen.


Kestressaaaan aku neh dipjgkan juge kt encek tunang. Bg saper2 yg meneka2, encek tunang adelah rakan sepejabat juge, tp len dept. Dia site base, aku opis base. Kire ok le tuh. Kalo 2 2 opis base mau muntah ari2 ngadap dia. Kang kawen, lagilah ari2 jmp.


Nape aku sayang encek tunang? Ekceli xperlu sb. Perluke ada sb utk sayang org? Korang aku xtau aa pk cemaner. Aku ekceli xder sb nape aku syg dia. Yg penting, dia tahan kepanas baranan aku, kekurang sabaran aku, keceluparan mulut aku ms menyumpah seranah org.


Xdinafikan since aku knl encek tunang, aku berusaha sedaya munkin utk mengurangkan sikap2 spt dinyatakan di atas. Alhamdulillah, sikit2 berjaya dikurangkan. Encek tunang pon sama. Dl, encek tunang antara engineer yg ditakuti oleh helpdesk opis, sb kalo salah kasi info, mmg carutan2 la dak2 neh kene, ko tadah telinge aa dgr. Skg, feedback aku dpt dari org2 lama kompeni neh, encek tunang mmg sudah lain. Lain dari segi sudah berjaya mengawal amarah, sudah sedikit kemas, sudah semakin berisi, n yg penting sudah mau kawen. 


Alaaa standard aa laki. Kasar mcm mn pon, ganas mcm mn pon, dlm ati ada taman maa. Pnh x korang dgr, aku pnh bca aa. Salunya dlm kapel tuh, ada sifat berlawanan. Kalo sorg panas, sorg akn sejuk. Kalo sorg bising, sorg akn diam.


Utk kitorg, dah lama br aku pasan. Encek tunang yg terkenal yg kebaranan dia, bila baran aku dtg, otomatik dia akn cool. Diam n dgr bebelan aku n carutan2 yg aku kuarkan ms curse manusia2 bodoh yg xreti respek aku n dia. Same goes ng aku. Bile encek tunang dtg emosi dia, otomatik aku cool. Dengar dia membebel xsudah (laki kalo membebel dasat, kalah pompuan).

Tp neh adelah keadaan b4 kawen. Pas kawen aku xsure n xbrani nk mengharap yg langit xkan pnh mendung utk kitorg. Pe aku buley wat adelah berusaha n berdoa keadaan neh akn bertmbah baik pas kawen. Aku perlukan lelaki yg bukan je bisa dgr luahan aku, tp juga mampu menyejukkan aku.


Munkin Allah ada sebab disebalik memperkenalkan aku ng encek tunang. Pas sethn stgh bercinta, n pas setgh tahun bertunang, n pas aku kenal famili dia upclose, pelan2 aku nmpk kesamaan famili aku ng dia.


Bapak aku sepesen bakal bapak mertuaku.

Mak aku sepesen ng bakal mama mertuaku dari segi mengkomplen hrge brg ms shopping. 


Perangai encek tunang sepesen perangai adik laki aku. Depa ank bongsu.
Cara mendidik dan membesarkan anak oleh famili kitorg sepesen.

Mulut kuat membebel encek tunang ms teman aku shopping sepesen ng adik aku membebel ms temankan cewek dia shopping.

Suke kehidupan kampung adelah kesukaan aku ng encek tunang.

Encek tunang aku peratikan ada chemistry ng mak aku. Mak aku salu paham keperluan n kehendak encek tunang berbanding keperluan n kehendak aku. Sampai kdg2 aku ckp - neh sape ank saper neh??? Mak akn sengeh2 kerang busok.


Yg penting, encek tunang sedikit sebanyak menyerupai bapak aku. Paling terang jelas n nyata adelah depa adelah perokok tegar. Pnh cobe benti, bapak aku tahan aa dlm 2 3 bulan, encek tunang hnya mampu bertahan xsmp 12 jam.


Dan juge, encek tunang dan adik aku sentiasa ada point yg sama utk mengutuk aku. Adik aku dah ada geng utk sama2 kondem aku. Maklumlah adek beradek 2 org je, so bila dpt tau bakal dpt abg ipar, kemain suke dia.


Jd, scr xlgsg, nmpk x nape aku sayang encek tunang? Hati n jiwa insyaAllah hampir sama. Org ley ckp ape saja psl aku kt encek tunang, n org ley ckp ape saja psl encek tunang kt aku. So what? 


Daaa.

Monday, January 18, 2010

Setel Sudah Bilik Aku

Salam n hi.

Ape ek latest apdet psl prep kawen? Xbyk. Tp sng citer psl bilik senggama aku da setel 50%. Alhamdulillah..


Ekceli sabtu lepas hnya plan nk ushar2 set perabot utk bilik. Ingt nk p Ikea saja tgk2. Jujur ckp, aku bukan fan ikea. Pnh g pon skali jek. Aku lagi prefer beli perabot kt kedai2 cina area umah aku.


Tapi last week aku n bapak tgk2 catalog ikea n try mix n measure sb catalog dia kan ada bubuh measurement skali. Sng citer, ngam2 masuk bilik aku. Bilik aku kecik je, xguna master bedroom. Sb sng nnt, pas kawen xyah nk pindah2 bilik.


Apekan daya, sabtu lepas aku mls nk p jauh2 sb ada keje opis aku bwk lik umah, jdnya aku harus limitkan ms utk kuar mengushar2. Sudahnya aku ng mak jalan2 area serdang ng seri kembangan. Senang citer area balakong aa. 


Ada 1 kedai perabot nama SK. Saper2 yg biasa lalu balakong dari mines nk je jusco cheras selatan akn nmpk SK Perabot neh belah kiri. Kedai dia berlambak cawangan dia. Cheras ada, taman perindustrian seri kembangan ada, kt kampung baru balakong ada, yg latest ada kt taman putra (kot nama dia), taman pas equine park tuh, sng citer trafik lite depan pasar borong selangor, korang amik kanan.


Aku p yg kt taman perindustrian seri kembangan. Ohohohoho!~Setelah aku meneliti katalog ng display, aku mendapati perabotnya sama ng yg ada kt bangi. Saper2 yg biasa lalu sungai ramal luar yg ada petronas sg ramal, ada kedai2 makan nama soho, rimba klasik n paling femes village view, haa misti pasan ada kedai2 perabot. 


Pastu mak aku ajak p kedai perabot cina kt area serdang. Dlm 5 menet perjalanan kete dari umah aku. Mak n bapak da biase kawtim ng cina neh kalo nk beli perabot n kusi meja.


Jujur ckp, dia xder display. Haa korg kene gagah tawakal beli dari dia sb kiter akn refer kt catalog, then dia akn call kilang tnye stok etc2. Xsmp smggu akn smp umah. Fuuhh ms mule2 (dlm 4thn lepas) bapak aku deal ng apek neh, mmg bapak aku tawakal jeee. Tp alhamdulillah mmg berkualiti n still tahan smp skg. Kusi dapo aku siap terhempas tergolek2 atas lantai still menten gagah perkasa. Ohohoho!~


Start dari tuh, apek tuh ng bapak aku mmg besfren aa kalo bab2 perabot kayu2 neh. Nak2 bapak mmg rigid to the max n tau jenis2 kayu etc2. Jgn la kencing bapak aku. Mmg ko kene sound tepek la pastuh.


Kedai neh pnya hrge mmg kilang pnya. Bg bapak, dia ckp murah laa. Aku mcm kosong xtau pe2, ye kan aje.


Oleh itu, mak telah mbawak aku kt kedai apek neh. Tgk2 catalog sume, aku bekenan. Seb bek apek tuh knl mak aku n dia ckp - u nnt kalo mau kawtim hrge, u bwk u pnya laki laaa. I buley deal ng dia.


Wahaahahahah!!!~~Dia sebut hrge 2k++ utk solid wood, n dia tnjuk cth kayu yg ada kt kedai dia. Ohh mmg solid kayu itu. InsyaAllah akn tahan lama. Apek tu mmg best. Dia soh aku snap gmbo perabot dlm catalog, balik umah tnjuk kt bapak.


Mmg aku bergegas pulang la kan. Balik, apdet sepantas munkin, bapak bekenan. Terus pas asar p balik kedai apek tu ng membawak bbrp RM sbg duit booking. Sb aku xmo amik skg. Bilik pon xcat lagi. 


Mmg bapak deal baaeekk pnya ng cina tuh. Alhamdulillah dpt dlm 1k++. Aahahahaha!~Aminn..Mmg within bajet aku aaa!~Tp xinclude tilam tau. Ahh tilam itu belakang kire. T ms aku nk wat full payment bln 6 nnt, aku byr skali tilam.


Oh yess, ikot schedule, bilik akn dicat bulan 5 nnt, n set perabot itu dijangka smp umah dlm bulan 6 atau 7. 


Di bawah adelah gmbo set itu dlm catalog n sedikit imbasan gmbo cadar aku nnt. Bilik akn dicat putih gading atau creme. Sng citer, ala2 dlm catalog gk laa bilik aku nnt.




InsyaAllah rabu depan aku ambek cuti utk bersama2 encek tunang wat movie marathon (kalo sempat aa). Sebab ingt nk p Gulatis carik kain nikah. 


Itu saja apdet utk mggu lepas. Mggu neh munkin xder sb aku bz arrange kompeni trip. Wekend mau p ushar2 hrge prizes n barang2 ng mbr opis aku.


Daaa.

Thursday, January 7, 2010

Keluarga Melaka

Salam n hi.

Gambar di bawah adelah kredit kpd pengantin baru - my lovely cuz yg kawen kt melaka ritu.


Abah, duduk kanan skali bersama adik beradek beliau. Berdiri kanan skali adelah nenek tiri aku yakni mak tiri bapak. Aku pggl nek umi. 

Siblings bapak ramai. Dlm gmbo di atas tiada 3 org:
1. Mkck Pon. Kurang sehat. Jdnya xdpt dtg. Dia kakak sulung.
2. Mkck Pipah. Kurang sehat juga. Br operation ritu.
3. Arwah Pkck Attar. Meninggal ms aku darjah 5. Heart failure. Paru2 juga rosak sb arwah perokok tegar. Jd paham2 sndiri. Penghisap rokok tegar termasuk bapak sedikit insaf lepas abg dia meninggal, tp kejap je. Smoke balik bbrp bln kemudian. Aku salu cuakkan encek tunang ng sejarah neh, tp dia wat muke kering jek. Cait!!~


Ekceli ada ramai lagi adik beradik tp ramai meninggal ms baby n dalam kandungan. Yg lahir then meninggal ms baby ada 2 psg kembar <-- NOW I KNOW!!!!Bagus!! Sb aku nk beranak kembar!!! Yesss!!! Aku tau sejarah kembar neh pon pas kazen aku create genie account. Utk track balik famili n create famili tree online.


Famili aku gk famili campur. Belah melaka:
1. Arwah atuk melayu. Munkin ada darah jepun. Ini masih lagi dikaji oleh famili elders.
2. Arwah nenek baba nyonya. Sb tu ada sedare bermata sepet n bermuke cina. Bapak aku ikot arwah atuk, n aku ikot bapak. Jdnya tiada muke cina pd muke aku.
3. Nenek tiri aku tuh berdarah arab. Mmg keturunan pure pedagang arab sana. Mak aku ckp, arwah moyang aku xtau ckp melayu, hnye tau ckp arab tp buley paham melayu. Kalo balik kampung nek umi kt limbong (dkt ng pntai klebang), mmg ramai keturunan melayu arab kt saner.



Famili mak berdarah bugis. Tp sayang, gen bugis xkuat. Jdnya generasi2 skg sume berbadan kecik kecuali adik laki aku, dikira tinggi dan tegap.

And the best part is encek tunang juga berdarah baba nyonya!!~Yippiiee!~Kami keturunan baba nyonya melaka. Ohhh heaven giler rs. Munkin ancestors kami bersaudara. Jika demikian, kami adelah saudara jauh!~

Hakikat ini masih lagi dikaji oleh makcik aku. Sb dia tgh workout ng satu buku yg myb publish around tis yr or next yr. Buku tu based on diary arwah atuk yg stated down sume susur galur generasi terdahulu.

Aku suke sejarah. Tp xtau nape subject sejarah skolah ms spm dpt B. Ermm~

Daaa. 

Wednesday, January 6, 2010

Upacara Menyarung Cincin

Salam n hi.

**Entri neh dl dlm blog private aku, neh aku kopi pes masuk entri sini. Entri adelah dibuat ms bulan pose ritu.

Atas kesedaran sivik, entri sebelum neh Cincin Oo Cincin, ada satu terma aku tukar:
Upacara pembatalan air sembahyang kpd upacara menyarung cincin.

Harap maklum.

Sebab2 penukaran terma:
Pagi td aku dgr tazkirah pagi kt KL.fm. Mak aku yg pasang tetiap pagi kol 6.45. Pembagi tazkirah sama ada Ustaz Wan Sohor Bani Leman ataupon Ustaz Fauzi. Gilir2 setiap minggu. Utk bulan neh, ustaz wan sohor bercerita psl fadhilat ramadhan.

Kebetulan pagi td time iron tudung, ustaz wan sohor mencuit sebentar psl istilah2 yg sering disalahguna sama ada secare sedar atau x sedar. Salah satu istilah adelah upacara pembatalan air sembahyang. Menurut beliau, seeloknye air sembahyang tu sentiasalah ada kt kiter. Tidak diwajibkan, tp utk mengambil berkat sentiasa menjaga kebersihan diri. Kenape plak nk batal2. Kalo batal kenelah amik balik kan.

Oleh itu lebih molek jika sekiranya istilah tu ditukarkan kepada upacara menyarung cincin. Sebab mmg fungsi upacara tu utk sarung cincin n bagi mas kawen, bukan nk batalkan air sembahyang.

Aku pnh baca celah mn nth, adat dulu2 disebut upacara batal air sembahyang sebab laki ng pompuan kan bukan muhrim, kalo bersentuhan, batallah air sembahyang - Mazhab Syafie. Kalo mazhab lain, xbatal melainkan naik rs syahwat. Oleh itu, ms sarung cincin, cium tangan suami, suami cium dahi/ pipi isteri, kire batal air sembahyang. Origin istilah upacara batal sir sembahyang datang dari proses spt disebut di atas.

Menurut ustaz lagi, dulu2 kurang didikan agama, skg neh da byk sumber utk dirujuk, yg mana buley ditukar, tukarlah mengikut kesesuaian agama islam.

Sekian tazkirah petang 3 jam sebelum berbuka.

Daaa.

Monday, January 4, 2010

TERbeli

Salam n hi.

Hepi new yr!!~Aku xder azam thn br yg bombastik. Azam aku adelah mauk jd bini org!!~

K. Enaf psl thn br. Ritu aku TERpegi jusco equine temankan mak aku mauk beli brg dapo. Tetibe aku TERajak mak aku p jusco bhgian cadar sume. TERushar2 cadar2 lalu TERnampak signage 70% bla bla. Aku TERgoda. Mak aku pon samer.

Lalu, TERbekenan ng ada 1 cadar tuh, cotton. Akemi. Mmg ori hrge adelah mahal, tp kalo pas diskaun agk rs best hrge dia. TERsengeh2 dpn mak aku lalu berkatalah beliau - nak beli, belilah.

Aku suke design dia sb mata aku ckp design dia unseasonal. Mksod, utk mata aku, ianya sesuai utk dpkai lagi 10/ 20 thn lagi. N yg penting ianya cotton, bukannya silk. Yer TERbekenan sunggow aku.

Lalu TERbelilah ia!~~

Hah! Kunun beli2 sume start next yr, namun atas dasar TERbekenan n dah alang2 diskaun 70%, baik aku rembat. Menurut kata budak sales, mid yr mmg sale, tp salunya hnya 50%. Hah atas sb tu gk aku beli skg.

Dah. Sekian kesah TERbeli den.

Daaa.